Hozzávalók
-
1 kg Újkrumpli
-
1 fej Vöröshagyma
-
3 tk őrölt Pirospaprika
-
ízlés szerint Só
-
ízlés szerint Bors
-
fél tk Majoranna
-
2-3 babérlevél
-
víz
-
kis pohár tejföl
-
1 ek ecet
-
2 ek Teljes kiörlésű liszt
Elkészítés
Hoztam valami szokatlant (legalábbis számomra az), mert nem sűrűn készítek főzeléket, pedig szinte mindet imádom. Fiatalabb koromban olyan bonyolúltnak tűnt az elkészítésük ( akár csak a leveseknek /ki érti ezt/), hogy inkább bele se fogtam. Mára megváltozott a véleményem. Egyserűek, gyorsak, laktatóak és szerintem az egészséges életmódba abszolút beleilleszthetőek, ha az ember a megfelelő alapanyagokat használja.
Mutatom én hogyan csinálatam:
Legelőször alaposan megpucolom a krumplit, majd felkockázom, félreteszem.
Egy nagyobb lábasba kevés kókuszolajon üvegesre megpirítom az apróra felvágott hagymát. Majd félrehúzom és megszóróm pirospaprikával és öntök rá egy nagyon pici vizet (csak, hogy véletlenül, se legyen keserű a paprikánk).
Ezután vissza a tűzre és beleöntöm a felkockázott krumplinkat, majd sózom, borsozom, teszek bele majorannát, babérlevelet ( volt, hogy nem volt itthon babárlevelem, és én kakukkfűvel helyettesítettem, abszolút megállja a helyét). Majd felöntöm az egészet a 3/4-éig vízzel és hagyom félig lefedve, hogy puhára főjjön a dolog. HA megfőtt mehet bele egy picike ecet és a habarás. Személy szerint én kétféleképpen szoktam habarni a főzelékeket:
1: tejfölös: tejfölt összeverek egy kevés tk liszttel és egy pici főzőlével (palacsintatészta sűrűségű állagot kapva) és miután megfőtt a krumplink szépen folyamatosan kevergetve hozzáöntöm a habarást az egészhez.
2: magával a zöldséggel: főleg a krumpli esetében teljesen felesleges liszttel meg tejföllel habarni. Megfogunk egy krumpli nyomót és néhány krumplit összetörünk, hogy ez sűrűsítse be a főzelékünket.
Ezután pedig már készen is vagyunk. Ugye, hogy nem is volt olyan bonyolult?
Jó étvágyat, ha elkészíted!
(Küldj róla nekem képet és én megosztom az instagrammomon a storymba.)