Hozzávalók
-
400 g Teljes kiörlésű tönköly búzaliszt
-
160 g sima liszt
-
1 csomag sütőpor/szódabikarbóna
-
100 g eritrit
-
180 g zsírszegény túró
-
100 g natúr joghurt
-
1,5 dl tej (akár növényi)
-
3 db tojás (plusz a kenéshez)
Elkészítés
Tavaly készítettem ezt a tejes kiőrlésű, élesztő- és cukormentes fonott kalácsot. Emlékszem jártam keltem a boltokban (jó magyar vásárlóhoz híven húsvét előtt egy nappal) fonott kalácsot kajtatva, de már sehol sem találtam. Gondoltam üsse kő, csak nem olyan nehéz ezt otthon is elkészíteni. Alkottam is egyet, amely első próbálkozásra nem is sikerült olyan hű,de rosszul.Eheted édesen (lekvárral, vajjal, mézzel) vagy sósan (sonkával, főtt tojással, kolbásszal), mindenhogy jó.
Na mondom is az elkészítését:
A száraz hozzávalókat összekevertem egy tálba, hozzátettem, a túrót, a joghurtot, a 3 tojást, aztán elkezdtem összedolgozni, majd egy kevés tejet öntöttem hozzá, hogy szépen összeálljon a tésztám. Lisztes gyúródeszkán 6 egyenlő részre osztottam a tésztát. És rudakat sodortam a tésztákból. Hármasával összefontam a rudakat. Sütőpapirral bélelt tepsibe helyeztem. 3 tojassárgáját felvertem. És megkentem mind a kettőt. 180 fokra előmelegített sütőben, nem hőlégkeveréssel, kb 40-45 percig sütöttem.